Friday, 20 March 2015

Baking lagi yeayyy !!!



Assalamualaikum wbt

Hai orang-orang kampung *lelambai*.
Aku tanya apa khabar. Aku tanya apa khabar semuaaaaaa.

Jawab cepat ! kekekekeke

Iteww dah habis exam. Last paper pukul 1 tadi. Paper paling susah paling membunuh aii benci betul. Soalan susah tahap nak pengsan. 200 soalan objektif. 200 minit. Mati la nakkkk haha. Paper objektif paling killer sekali sebab soalan dia boleh macam-macam, boleh belit-belit dan impossible kau hafal satu buku. Kalau satu buku je takpe weyyy. Ini kalau sampai 10 buku, solusinya aku campak je kebawah kakaka. Walaupun tak berjaya jawab paper tadi dengan cemerlang tapi aku serahkan semuanya dekat Allah.

'haa part ni tau pulak nak tawakkal' *smirk*

Tanak cerita dah pasal paper tadi. Aku rasa nak nangis air mata darah sekarang jugak. Susah tu dah satu hal la. Yang kena duduk dekat meja kecik pastu tunduk mengadap kertas soalan je selama 3 jam setengah tu pecerrr huwarghhh. Keluar exam hall, aku rasa aku kena neck contracture ang tau dak. Belum kira low back pain yang berleluasa. Tapi tu tak padu lagi. Yang paling padu ialah brain necrosis yang masih lagi dapat dirasa sekarang walaupun dah melantak gokana petang tadi kakaka.

Takpelah, ada hikmahnya. Allah nak suruh usaha lagi time final nanti. Kena rajin lagi lepas ni ain. Rajin laaaaagiiii.

Berbalik kepada misi utama. 2 minggu lepas kita baking lagi kakaka. Macam takde keje je nak baking sentiasa hahah. Aku lagi tak faham dengan diri sendiri. Kenapa tah sekarang nafsu nak baking mencanak naik. Takut la jugak kengkadang. Mana taknya, kau ingat barang nak baking murah *nangis sebaldi*. Tapi untuk mengelakkan gejala psychotic melanda aku turutkan juga kata nafsu haha.

Aku buat kek coklat. Tapi aku bagi nama lain haha. Nanti aku bagitahu nama panjang dia. Sepatutnya aku kena bakar dalam oven kek tu. Kalau ikut resepi yang aku search tu lah. Tapi macam yang aku dah bagitahu, rumah aku takde oven. Kalau nak oven kena pinjam kat senior. Tapi mana nak letak muka ni dik oii asik nak pinjam je, Makanya aku membuat keputusan untuk buat kek kukus je. Pastu aku buat la ikut cara aku sendiri haha. Yang penting semua orang cakap sedap okay. Riak sikit. Ya Allah, tak elok riak ain haihh.

Nah la aku bagi resepi dia. Senang je. Kalau kat rumah takde pengukus, tayahlah gigih sangat hentak-hentak kaki nak beli pengukus. Aku kukus dalam periuk nasi je kut. Kalau kat rumah tu, kitorang takde pun pengukus besar gabak tu. Kitorang ada pengukus kecik je. So bila dapat order banyak, kitorang terpaksa guna dapur kuali untuk kukus. So that cepat sikit siap kekeke. Yelah mana taknya, sekali kukus je makan sejam. Kalu ada 20 order. Mabuk la aku nak kukus sampai 20 jam hahah.

Ok bersedia semua. Here we go our, baca guna satu nafas je tau...

 MOIST CHOCOLATE CAKE LAYERED WITH CHOCOLATE GANACHE TOPPING WITH KITKAT AND SNICKERS DRIZZLED WITH CARAMEL SAUCE 

Bahan-bahan kek : 

1 cawan tepung (tepung gandum pun boleh)
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan gula
1 cawan minyak
1 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur

Cara - cara membuat kek :

1. Pertama sekali, macam biasa baca bismillah dulu kekeke..

2. Ayak tepung, baking powder dengan soda bikarbonat. Ketepikan.

3. Ambik kuali. Ye kuali. Masukkan serbuk koko, susu pekat manis, gula, minyak dengan susu segar. Campur je semua sekali.

4. Letak kuali tu atas dapur. Pasang api kecik je. Masak dia. Kacau pelan-pelan sampai semua dah sebati tau. Dah sebati tu maksudnya dia macam dah nampak warna coklat cantik je.

5. Bila dah sebati, masukkan tepung yang dah ayak tu selang seli dengan telur. Kiranya masukkan tepung sikit, pastu masukkan telur sebiji. Pastu kacau. Masukkan tepung lagi, pastu masukkan telur. Kacau lagi.Haaa buat sampai tepung dengan telur habis.

6. Dah masukkan semua tu. Last boleh la masukkan esen vanilla. Kacau dia perlahan-lahan sampai dah sebati. Takde ketul-ketul. Make sure dia punya adunan tu cantik berkilat okay. 

7. Dah sebati semua, tuang adunan tu dalam loyang.

8. Kukus selama 1 jam. Nanti kek ni akan kembang tau. So make sure tempat pengembangan dia cukup besar kayy.



Taraaaa kek dah siap. Senang kan, Macam makan choki-choki je. Tak. Makan choki-choki pun susah hahaha. Next kita nak buat topping dia pulak.

Bila sampai part topping ni sebenarnya ikut kreatif korang memasing. Nak letak icing ke ice cream ke coklat ganache ke. Tanak letak pape pun boleh. Nak letak ulat sagu pun boleh kakakakakaka.

Masa aku buat kek ni aku buat topping choc ganache, snickers, kitkat bites dengan caramel sauce. So sekarang kita buat chocolate ganache pulak.


Bahan - bahan choc ganache :

250 gram cooking chocolate (tak kisah jenama pape pun. Jgn guna cadburry sudah haha)
100 ml susu segar/whipping cream

Lagi ? Tak. Tu je. Lagi senang kan haha. 

Cara - cara membuat choc ganache :

1. Mula-mula tuang susu/whipping cream dalam kuali. Didihkan susu/whipping cream tu guna api kecik. Tapi jangan mendidih macam nak buat air teh tu hahaha. Bila dah ada buih-buih kat keliling dia tu dah ok la tu. 

2. Dah mendidih, masukkan cooking choolat tadi. Make sure cooking choc ni korang dah potong kecik-kecik kalau tak nnt dia lambat nak cair. 

3. Kacau sampai semua choc tu cair k. Pastu biarkan sampai sejuk.


K choc ganache dah siap. Kita buat caramel sauce pulak. Caramel sauce ni payah sikit nak buat dia. Kadang-kadang jadi kadang tak haha. Takpe tak salah pun mencuba.

Bahan - bahan caramel sauce :

1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar butter
3/4 cawan susu segar/whipping cream
1 cawan air 

Cara - cara membuat caramel sauce :

1. Memula masak air dengan gula dalam periuk. Sekati la nak guna periuk ke apa ke. Kat sini key point dia. Masak gula ni sampai warna dia jadi macam warna perang ok. Atau orang putih kata warna amber. Pegi google tgk cemana warna tu haha. Masak masak gula ni tayah kacau. Biar je dia mendidih ke berbuih ke meletup ke biar je.

2. Bila dah warna amber tu, cepat-cepat angkat daripada dapur k. Letak la atas lantai lapik dengan kain.

3. Pastu cepat-cepat masukkan butter. Kacau sampai butter larut

4. Masukkan susu/whipping cream. Kacau sebati k.

* Gula ni panas k. So hati-hati. Lagi satu, masa masukkan butter dengan susu tu, gula tu akan meruap. Faham tak meruap ? Ala dia jadi macam ala-ala gunung berapi gitu. Tapi jangan panik. Itu petanda awal korang punya caramel sauce tu akan jadi awesome haha. Biar je dia meruap. Korang kacau je sampai sebati k.

* Ni unsalted caramel sauce. Kalau korang nk buat yang salted, tambah la garam secubit kayy




ni lah warna amber hahaha. Nanti sauce korang akan jadi
likat macam ni. Kalau jadi macam ni kira power la



Yeayyyyy dah siap semuaaa !

So lepas aku kukus tu. Aku sejukkan dia. Disebabkan periuk nasi aku tak berapa nak besar nak menampung pengembangan kek tu. Aku terpaksa kukus 2 round. 1 adunan tapi 2 round kukus. So aku dapat 2 layer. Sebelum letak layer yang atas, aku letak choc ganache tengah-tengah dia. Memang chocolatey habihhhh ahhh ni. Diabetes semua kakaka.

Lepastu aku tuang choc ganache yang dah sejuk tu kat atas kek. Masa tuang choc ganache tu, korang ratakan la. Tuang sikit jangan curah semua sekali. Biarkan dia meleleh sendiri atas kek. Tips nak dapatkan choc ganache yang cantik ialah, lepas masak atas api tu korang bagi dia sejuk dulu. So dia akan jadi pekat sikit and lagi cantik.

Dah siapkan topping guna choc ganache. Aku tabur je kitkat bites dengan snickers slice dekat atas dia. Pastu adalah aku letak coklat roka atas tu. Nak beli ferrero rocher tak mampu, so kena tunggu lori ferrero rocher terbalik depan rumah baru dapat hahaha.

Lepastu kat tepi-tepi dia yang macam pagar tu aku letak kitkat yang pangjang-pangjang tu je. Lepastu aku ambik caramel sauce yang dah sejuk tu aku drizzle atas kek tu. Tak payah gedik nak pakai drizzler segala. Aku pakai sudu je drizzle haha. Alaaa macam tuang kuah atas nasi tu hahaha.


Maka terhasil lah kek coklat yang dah diubah-direka-dicipta oleh manusia bernafsu makan tinggi macam aku ni hahaha. Pastu dah semua orang berebut. Lantak kome lerrr nanti ada rezeki kita buat lagi ehh haha. Tunggu mara naikkan elaun 2k dulu haha.








Aku tahu korang nak gelakkan aku sebab aku letak kek dalam pinggan je ennn. Dah nak buat cemana dah tu je benda bulat leper yang paling besar aku ada kat rumah, Aku cari cake board dekat jatos takde. Rasa nak ngamuk je hahaha. Ahhh tak kisah yang penting kek aku sedap. Riak lagi haihhhh


Sekian sahaja sesi memikat mak mentua kali ini ahahaha. Korang yang baca ni silalah buat muahaha. Tengok resepi kan confirm jadi punyaaa.


No comments:

Post a Comment