Saturday, 14 February 2015

Bubur Sumsum Untuk si Pemalas nak Mengunyah

Assalamualaikum wbt,,


Saya harap semua orang bertenang dan bersabar sebab malam ni saya nak buat marathon update slot 'Sesi Memikat Hati Mak Mentua' saya. Banyak resepi aku nak share maka bertabahla anda. Haaa dah baca tu pergilah try buat jangan malas sangat. Kata nak pikat hati mak mentua kakakaka.

So ceritanya semua orang kena tepuk tangan dulu baru aku bagi resepi kakaka.

Kalau kau mengenali seorang Nurulain Hanani. Dia ini manusia paling pemalas. Dialah paling pemalas nak gosok baju, nak iron tudung bahkan nak mengunyah bila nak makan. Bagi dia kalau boleh nak telan je tanak kunyah. Dia lah manusia yang paling tak kisah pasal hashtag ootd korang tu. OOTD tak OOTD yang penting aku pakai baju. Dia manusia yang akan pastikan baju dia takkan menghilangkan selera makan dia. Pantang seribu kali pantang. Orang nak makan boleh pulak nak menyemak tudung la lengan baju la apa la.

Disebabkan tahap pemalas tahap tak boleh diampunkan, aku craving bubur sumsum semalam. Aku pun tak sure korang penah makan ke tak sebabnya bila aku tanya housemate aku. Semua tak pernah makan. Ok tarik nafas kejap.

Terkejut iolls bila diorang kata diorang tak pernah makan. Well maybe sebab orang jawa punya makanan kot ke entahlah. Maybe kat tempat diorang takde. Sebab kalau aku ni haaaa tiap-tiap minggu nampak bubur sumsum rasanya. Yelah pegi jelah kondangan confirm ada. Kalau kat meja pengantin mungkinlah takde kot tapi kau pegi la merempat ke dapur belakang tempat orang masak-masak tu confirm ada.

Lepas mengidam macam orang mengandung tu aku mintak la resepi dekat Mak Siti. Part ni lah aku nak buat sujud syukur siap nak peluk cium semua makcik-makcik aku yang handal dalam bidang masakan ni. Ya tuhannnn seronok rasanya. Mak long ada mak siti ada mak com ada. Acik Siti ada. Ibu pun ada. Cakap je nak masak apa confirm diorang tahu. Seronok tak terhingga la cerita dia * rasa nak lompat sampai ke bintang *

sampai situ kau over kau ehh ain

Aku tahu buat bubur sumsum tu senang je tapi aku tak tahu sukatan. Sebab tu lah mintak kat Mak Siti haha.

Macam biasa aku tak ambik banyak gambar maka lantak la korang hahha. Alah korang google jelah kakkakaak.

Bahan - bahan :

1 cawan/ 250gram tepung beras
2 cawan/ 500gram santan
4 cawan air
Sedikit garam
Daun pandan


Cara - cara :

1. Firstly macam biasa baca bismillah dan senyum sampai masseter muscle kau lenguh okay.

2. Campur semua bahan - bahan. Alah kau letak je dalam periuk semua sekali senang. Kacau sampai rata and tak berketul. Lepastu tapis campuran tepung dan segala mak nenek tu supaya takde yang berketul.

3. Hidupkan api dapur. Kalau takut nak hidupkan kau tunggu je sampai dia hidup sendiri -_-

4. Api dapur tu pastikan kecik je. Kecik sangat. Pastu letak periuk yang ada segala mak nenek tu.

5. Disinilah kesabaran kau bakal diuji. Kau kacaulah campuran tepung tu sampai lebam. Sampai lebam tau. Selagi tak lebam jangan angkat hahaha.

6. Lepas dia dah jadi pekat and berkilat. Sampai kau nampak dia dah meletup-meletup dalam periuk tu kau tunggu lagi dalam 10 minit.

nampak kan berkilat ?



7. Pastu angkat letak dalam acuan. Dah siap. Sejukkan. Dah sejuk baru boeh makan. Jangan makan panas-panas kang melecur kau salahkan aku pulak.

8. Buat air gula. Tak tahu buat air gula ? masak gula merah dalam 4 ketul dengan 2 cawan air. Masak sampai gula tu tak berketul dah. Pastu angkat.

9. Ambik mangkuk. Cedok sikit tepung yang dah sejuk tadi tu. Dia akan jadi macam pepejal yang lembik. Kau senduk siki masuk dalam mangkuk pastu tuang air gula tadi.

10. Ambik sudu. Baca bismillah. Cedok tepung tu sekali dengan kuah gula dia pastu masuk dalam mulut.

11. Dah habis makan. Jangan lupa basuh pinggan. Asik suruh mak kau je basuh, cuba la basuh sendiri. hahahaha


yummmehhhhh !!!




p/s : Aku masak aglio olio, bubur sumsum dengan bread pudding harini *menari sikit*

  


No comments:

Post a Comment