Assalamualaikum wbt..
*ketuk-ketuk kuali*
*sedang menggoreng karipap*
Haa. Kat Indonesia ni sebab aku banyak sangat masa lapang *muka sarkastik* , aku selalu jugak buat kuih and masak dengan housemate aku. Kitorang tak masak everyday sebab selalunya kalau weekday tu kelas sampai petang lepastu kalau balik rumah semua dah penat. Sampai je rumah semua orang masuk bilik memasing tak keluar bilik dah, Hahaha. So kitorang buat jadual hari jumaat, sabtu and ahad kena masak. Tapi tu pun depends jugak. Sebab kalau ada kelas UKM kitorang makan luar je sebab balik kelas dah penat malas nak turun masak. Lagi satu, kalau time exam pun kitorang jarang masak. Sebab apa ? sebab time ni la semua orang rasa betapa berharganya satu saat tu kakaka. Pastu depends la jugak kat tukang masak tu. Kalau dia malas nak masak, dia suruh la semua orang order luar.
Kalau kuih pulak, kat rumah kitorang takde oven. So tak boleh la nak buat segala jenis yang korang suka siap meleleh air liur segala tu. Macam red velvet la blackorest la lasagna la haaa pape je lah yang menggunakan oven tu. Mostly benda yang western and modern ni memerlukan oven. Maybe sebab orang sekarang nak masak malas tunggu lama-lama dekat dapur kot. Pastu nak yang mudah. Tu yang selamba je letak dalam oven hahah. Macam pavlova segala tu haa. So kat rumah kitorang selalu buat kuih tradisional. Kuih tradisional kan payah sikit tapi dia tak memerlukan oven. Part ni la kau boleh asah bakat nak mengambil hati mak mertua kakaka. Orang tua-tua tak ramai yang suka kuih modern, nakkk.
Jadinya minggu lepas aku buat karipap. Aku pun tak pernah buat karipap sorang-sorang. Selalu aku lumba buat dengan ibu. Of course ibu menang. Ibu tu juara pertandingan memasak antara bilik kot kat rumah aku kakakaka. Haaa kat sini la nak tengok skill mengelim memasing. Lawak la sebab aku punya kelim pun buruk memula haha. Ni kalau ibu nampak ni confirm dia suruh aku masuk kelas kelim karipap before kahwin. Huwarghhhhh !!
Tapi lama-lama semua org punya kelim pun ada improvement. Good job semua !! hahaha..
Ni aku bagi resepi karipap yang aku buat masa tu. Tapi korang kena tahu la aku tiap kali masak aku jarang ikut sukatan yang betul except kalau buat kek. Sebab apa ? sebab lidah orang kan memasing haaa. Macam aku, aku suka pedas so tiap kali aku masak aku akan buat pedas sikit. Tambah la memana yang aku rasa aku nak sampai rasa dia sama haha.
Bahan - bahan inti karipap :
Kentang ( ambik la dalam 5-6 biji )
Bawang putih* ( 3 biji )
Bawang merah* ( 5-6 biji )
Ikan bilis ( tumbuk sikit )
Serbuk kari ( ikut korang nak banyak mana. Aku letak 3 sudu besar je )
Kayu manis
Bunga lawang
Garam
- Memula senyum lebar-lebar pastu baca bismillah kakakakaka *hambar situ*
- Ambik kentang tu pastu potong dadu. Pastu rendam dalam air sekejap. Tayah lama sangat rendam, 5 minit je cukup
- Bawang putih dengan bawang merah tu blend sampai hancur. Sampai korang rasa tiada kehancuran lain selain kehancuran bawang didalam blender dan menaikkan bauan yg kalah perfume VS kakaka
- Panaskan kuali. Letak minyak sikit. Pastu start menumis. Nak tumis apa ? Haaaa tumis tu haaa. Bawang yang dah blender + ikan bilis + kayu manis + bunga lawang. Tumis sampai naik bau tau.
- Pastu dah naik bau, letak garam sikit dulu kalau takut masin,
- Masukkan serbuk kari. Kacau rata.
- Dah mendidih tu masukkan kentang. Masa masukkan kentang korang boleh tambah air sikit. Supaya nak nbagi kentang tu lembut.
- Haaa tunggu la sampai mereput kat situ hahahaha. Takla tunggu sampai masak. Rasa masin dia cukup tak. Rasa kari dia okay tak. Kalau tak power lagi rasa dia korang tambah la apa yg kurang, apa yang patut. Tunggu sampai kering and kentang lembut. Selagi kentang tak lembut jangan matikan api. Kalau kentang belum lembut tapi dah kering tambah air lagi.
Bahan - bahan kulit karipap :
Tepung gandum ( 4 cawan )
Merjerin ( 2 sudu *cairkan* )
Air sejuk yang dah campur dengan garam.
Cara - cara :
- Masukkan tepung dekat tempat korang nak menguli.
- Cairkan marjerin
dengan penuh kasih sayang. - Buat lubang dekat tengah-tengah tepung tu. Pastu tuang marjerin yang korang dah cairkan tadi dekat tengah-tengah tepung tadi.
- Pastikan air garam dah siap.
- Korang gaulkan tepung dengan marjerin tadi. Marjerin tu panas tau. Jangan terus celup tangan kat tempat marjerin tu aku lempang satgi. Tanam dulu marjerin tu guna tepung. Pastu baru gaul rasa. Part nak gaul ni guna jari je tau. Ni petua nak buat pastri. Nak buat pastri apa pun pasti masa nak buat tu buat doh tu memula guna jari je jangan guna tapak tangan.
- Gaul tepung dengan marjerin tu sampai rata dan sebati. Ramas tepung yang dah campur marjerin tu sampai tekstur dia jadi macam pasir. Dia macam berderai.
- Pastu baru masukkan air yang dah campur dengan garam tu. Tambah air garam tu sikit-sikit. Jangan masukkan terus semua. Yang pastinya sampai doh korang tu jadi mantap la. Tak lembik, Tak keras sangat.
- Kalau lembik tambah tepung. Kalau keras tambah air.
- Pastu buat doh tu jadi bulat kecik-kecik. Gelekkan dia sampai jadi leper pastu start la buat proses kelim-kelim korang tu haaa.
- Dah siap !! Boleh menari sekarang hahaha.
ni la karipap suri-menerangi-pagi sayaaa..
Kenapa jadi karipap suria ? sebab inti aku tak cukup wehhh muahahahaha... Kitorang buat inti sardin jugak. Ni korang nak tanya ehhh cemana nak buat inti sardin. Nak buat inti sardin la paling senang.
Inti Sardin :
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah
Sardin dua tin ( sukahati korang la nak berapa tin pun)
1. Korang potong bawah merah, bawang putih dengan cili merah.
2. Pastu tumis semua bahan-bahan atas ni sampai naik bau.
3. Pastu korang nyanyi lagi nirmala siti nurhaliza kakakakakaa
4. Masukkan sardin yang korang dah hancurkan. Jangan masukkan dengan kuah dia sekali tau.
5. Gaul rata. Pastu baru masukkan kuah dia sikit-sikit sampai dah cukup rasa.
6. Jangan masukkan semua tau kuah tu. Sikit je.
7. Haaa dah siappp !!!
Sorry sebab aku tak letak banyak gambar kakakaka. Sebab aku time masak tak pegang fon bro. Takdenye nak snap sana snap sini tu haaa. Tangan penuh tepung nak snap-snap alahai rimas haha. Tau kan rupa karipap macam mana. Kalau tak tahu pegi google pedehal.
K dah karipap dah siap. Boleh goreng dan makannnnn !!!!!
p/s : lepas ni aku letak entry resepi lain pulak, Aku masak banyak tapi nak buat entry malas. Tak tahu bila syaitan ni nak migrate dari aku kakaka

No comments:
Post a Comment